среда, 2. новембар 2016.

Tetra pelene (odnosno "zašto mučim sebe i bebu")


Već sam pisala o modernim platnenim pelenama, pa bi red bio da napišem ponešto i o onim staromodnim :) uostalom, moda se uvek vraća, zar ne?


Sa prvom ćerkom nisam ni razmišljala o tetra pelenama. Imala sam svoju malu kolekciju mpp, a koristila sam i jednokratne. Međutim, sa drugom ćerkom sam želela da što ranije počnem sa upotrebom platnenih pelena. Poučena tuđim lošim iskustvima, bojala sam se kako bi to moglo da izgleda neposredno nakon porođaja, dok još ne znam ni šta me je snašlo... I onda mi je sinulo - kad joj već stavljam široki povoj, zašto onda ne bih jednostavno izbacila jednokratnu pelenu i ostavila je samo u pamučnim? Ovo rešenje je delovalo logično čak i onima kojima nije jasno zašto se uopšte i bavim pranjem prljavih pelena.

Sačekala sam da joj otpadne pupak (a i da ja malo dođem sebi od porođaja), i počela sa tetranjem :) postoji mnogo načina na koje možete slagati tetra pelene (takozvani "fold"-ovi). Tetre možete koristiti same (uz zaštitne gaće, naravno), ali i kao uloške za mpp. Ja sam koristila "origami fold" uz još jednu tetru složenu kao uložak. 


Prednosti ovih pelena su višestruke!

Jeftine su - jedna pelena košta oko 70-80 dinara, u zavisnosti od toga gde je kupujete (naravno, danas je izbor toliko velik da pored klasičnih tetra pelena imate i dezenirane, kao i pelene od bambusa, i njihova cena je ipak nešto veća). Ja ih imam 50-ak i to mi je bilo sasvim dovoljno, čak i dok sam koristila samo njih.
Brzo se suše - kako veš mašinu uključujem noću, do jutra bi sve pelene bile oprane i osušene. 
Lako se peru - svako ko je video kako kaki dojena beba zna koliko je ovo bitno :) em se lako isperu, em ne ostaju fleke.

Ne izgleda tako loše, zar ne?

Kao najčešća mana upotrebe tetri navodi se to da ih je potrebno peglati. Peglam ih uz seriju, tako da bih i to mogla svrstati u prednosti, jer sam tako sebi obezbedila izgovor zašto gledam sve te silen serije (koje sam inače već gledala bezbroj puta) :) a ima i žena koje ih ne peglaju. Nekada sam i ja jedna od njih - tetru koju koristim kao osnovu uglavnom uzmem iz ispeglane gomile, jer se lakše slaže u traženi oblik, dok tetru koju koristim kao uložak ponekad uzmem i iz korpe sa neispeglanim vešom.

Kao druga bitna mana ovih pelena navodi se to da propuštaju i da ih je potrebno češće menjati. To uopšte ne mora da bude tako, bitno je samo da nađete odgovarajuću kombinaciju za vašu bebu. Šta više, sa tetrama (kao i sa mpp) mi se nikada nije desilo da propuste na leđima kada se beba ukaki, dok se sa jednokratnim pelenama to itekako dešavalo. Doduše, svoje iskustvo sa tetra pelenama mogu da iznesem samo kada je u pitanju novorođenče :)

Нема коментара:

Постави коментар