понедељак, 26. септембар 2016.

Štednja za početnike

Moja mama često priča kako je jednom prilikom prababa dala po 2 dinara (?) meni i mojoj sestri. Sestra je ušla u prodavnicu, uzela šta je htela i izašla, dok sam ja polako obišla i pregledala sve, da bih na kraju kupila tri stvari i još dobila i kusur! :)


Mene štednja ispunjava i čini srećnom na isti onaj način na koji na nekoga deluje kupovina još jednog para preskupih cipela. I sve je to u redu dok su obe osobe zadovoljne svojim izborom. Ali, u gorepomenutoj priči, moja sestra nije bila srećna što je kupila šta je htela. Bila je besna jer je ona kupila samo jednu stvar, a ja tri, i još mi je ostalo para. Osećala se prevarenom. E, baš taj osećaj pokušavam da izbegnem tako što se trudim da racionalno kupujem i da isto tako i raspolažem onime što imam.

Onima koji ne znaju odakle da počnu preporučujem da prvo vode evidenciju troškova, kako bi videli na šta im odlazi novac. Možete instalirati neku od aplikacija poput Andromoney, a poslužiće i excel tabela ili obična sveska. Kada sam prvi put počela sve da zapisujem bila sam neprijatno iznenađena time koliko novca dajem na raznorazne provizije, kao i na dostavu paketa (tada sam dosta kupovala, menjala i prodavala preko interneta).

Kada otkrijete kuda odlazi vaš novac, možete da počnete da razmišljate o tome šta biste mogli da promenite u vašim navikama. Ima nekoliko tipova uštede o kojima planiram detaljnije da pi[em:

- racionalna upotreba
- pametna kupovina
- pronalazak adekvatne jeftinije zamene
- odricanje od proizvoda ili usluge

Svaki od ovih tipova će biti posebno obrađen u narednim postovima, a na vama je samo da osnovne ideje prilagodite sebi i svom načinu života :)

1 коментар: