субота, 24. септембар 2016.

MPP - moderne platnene pelene

Sasvim slučajno, pre skoro četiri godine, od drugarice koja decu tada nije imala ni u planu, saznala sam za postojanje ovih pelena :) čim sam videla o čemu se tu tačno radi znala sam da ću radije koristiti njih nego jednokratne, i tako je i bilo. 


Kada je Teodora imala 2.5 meseca stigao nam je naš paket od 10 "Coki Loki" pelena, kao i jedne gratis zaštitne gaće u S veličini. Nedugo zatim, dokupila sam još 4 pelene, još jedne zaštitne gaće (ovaj put OS - "one size", odnosno gaće koje zahvaljujući drikerima mogu da se podese u bilo koju veličinu) i torbu za odlaganje mokrih pelena ("wet bag"). Kada su joj prve zaštitne gaće polako postajale male, kupila sam još jedne OS. Iako je broj neophodnih pelena uglavnom svuda daleko veći, ja sam savršeno funkcionisala i ovako. Nije uvek nosila mpp (u vrtiću, kada je neko drugi čuva, noću...), tako da su taman stizale da se operu i osuše.

Zašto mpp?
Zdravije - u njima nema nikakve hemije, pelene su napravljene od prirodnih materijala (pamuk, bambus), a zaštitne gaće od PUL-a, materijala koji ne propušta vodu, ali propušta vazduh
Ekološke - nema otpada kome će biti neophodno nekoliko stotina godina da bi se razgradio
Ekonomičnije - iako se čini kao veliko ulaganje u početku, na duže staze su daleko isplativije od jednokratnih pelena


Koje su najčešće zablude o mpp? 
"Nemam ja vremena za to" - ovo je rečenica koju najčešće čujem, i tri godine kasnije mi i dalje nije jasno o čemu se tu tačno radi. Staviš, skineš, ubaciš u kantu, kasnije iz kante prebaciš u mašinu, raširiš da se suše, pokupiš i složiš. Ne peglaju se :) a pranje i sušenje mi je svakako bilo mnogo lakše nego jurenje akcija i dovlačenje novog paketa pelena svakih par dana. 
"Ne mogu da perem (usrane) pelene u XXI veku" - ne znam kako oni koji ne koriste mpp zamišljaju ovu radnju, ali to izgleda tako što tušem iznad wc šolje za nekoliko sekundi skinete sve sa pelene. Za one kojima je i to previše, postoje papirići ("lineri") od prirodnih materijala, koji se postave u pelenu i kasnije zajedno sa sadržajem bace u wc šolju. 
"Smrde!" - ne smrde, ja sam, kao i mnoge druge mame, kantu sa prljavim pelenama držala u spavaćoj sobi. Mnogo više mi je smetao smrad određenih jednokratnih pelena - bukvalno mogu da ih namirišem na detetu.
"Beba je u njima mokra" - beba je suva, pelena je mokra. A zahvaljujući zaštitnim gaćicama, bebi nije hladno, ali se ni ne potparava i ne pregreva kao u jednokratnim pelenama.
"Ne isplati se, svakako ću morati kupovati jednokratne kad idemo van kuće" - zašto? Uvek možete koristiti već pominjane "linere", ali i isprati pelenu, ako imate gde, i odložiti je u specijalno dizajniranu torbu za odlaganje mokrih i prljavih pelena ("wet bag").
"Ometaju bebu da se kreće" - pre ili kasnije sve bebe će se okrenuti, propuzati, sesti i prohodati, tako da nema razloga za zabrinutost ukoliko Vam se čini da Vaša beba malo kasni.Ukoliko Vas je ovaj post zainteresovao za mpp, predlažem Vam da nastavite da pratite blog, ali i da se učlanite u sledeće fb grupe:


U ovim grupama možete dobiti mnoštvo korisnih saveta, kao i pročitati različita iskustva drugih mama :)

Нема коментара:

Постави коментар